Osteopati

Om Osteopati -

Osteopatin har ett hälsofrämjande perspektiv och är, genom att fokusera på kroppens funktion och de faktorer som skapar hälsa, ett komplement till sjukvården. Osteopati är en form av manuell medicin som innebär att man använder händerna som redskap i diagnos och behandling.

Osteopater behandlar inte bara det område som gör ont utan försöker hitta de bakomliggande orsakerna till varför besvären har uppstått. Genom att förbättra funktionen påverkas bl.a cirkulationen, det lymfatiska systemet och nervsystemet så att kroppens självläkning kan fungera optimalt.

Behandlingen sker utifrån varje persons individuella förutsättningar för att skapa det bästa möjliga utgångsläget för hälsa och välmående.

Grundfilosofi

Osteopatin vilar på fyra grundprinciper. Alla delar av kroppen fungerar på ett integrerat sätt och är beroende av varandra.

Om funktionen i en del påverkas så måste resten av kroppen anpassa sig och kompensera för detta vilket kan leda till stelhet, inflammation, smärta och annan påverkan på hälsan. När kroppen är fri från restriktioner så fungerar kroppens självläkande förmåga som bäst.

Grundprinciperna kan sammanfattas som:

De tre systemen i vår kropp - en enhet

Parietala systemet (skelett, leder, muskler och ledband)

Här strävar vi efter optimal rörlighet och stabilitet i kroppens leder samt god funktion i nervsystemet.

Vi behöver även en god muskelrekrytering och en bra balans i styrka och längd mellan muskelgrupperna.

Viscerala systemet (fasciella förbindelser mellan kroppens inre organ och det parietala systemet)

Om ett organ inte kan röra sig harmoniskt på grund av spänningar eller ärrvävnad i inre fascior och ligament kan organets funktion påverkas.

Det kan även påverka andra organ via inre fasciella strukturer och även påverka det parietala systemet. Detta skapar en stress på strukturerna som kan ge upphov till smärta och dysfunktion. Osteopaten behandlar dessa fasciella förbindelser med Visceral Manipulation.

Kraniosakrala systemet (kraniets suturer, dura mater)

Kraniets ben och sacrum är sammanlänkade via Dura Mater och en felställning eller obalans som finns i kraniet kommer att påverka bäckenet och omvänt. Dura Mater omsluter också de första 5mm av alla spinalnerver. Problem i det kraniosakrala systemet kan därför komma att påverka hela kroppen.

I kraniosakral terapi behandlar vi dura mater via skallens suturer, andra och tredje halskotan, korsben och och svanskotan. Vi påverkar också det venösa dräneringssystemet i kraniet.

Dessa tre system måste vara i balans. Systemen påverkar varandra och besvär i ett av dem kan ge problem i ett annat.

Vad gör en osteopat?

Osteopater använder en bred repertoar av mjuka manuella tekniker för att förbättra kroppens funktion. Innan behandling är det viktigt att hitta orsaken till besvären och

osteopater använder sina händer för att undersöka var i kroppen det finns obalanser och restriktioner. Osteopaten kan också ge råd om träning, kost och andra livstilsfaktorer som påverkar hälsan.

När kan man få hjälp av en osteopat?

Osteopater kan behandla personer i alla åldrar från barn till äldre.

Dock är det i Sverige för närvarande inte tillåtet att behandla barn under åtta år. I andra länder är det vanligt att osteopater behandlar även små barn.

Osteopatins breda tillämpning och lugna och mjuka metoder lämpar sig väl för såväl barn, vuxna och äldre. Osteopater är tränade att behandla personer med olika typer av besvär. Det kan vara akuta besvär i samband med skador eller långvarig smärta orsakad av arbetsrelaterad stress och överbelastning.

Några exempel är: rygg- och nackbesvär, ischias, huvudvärk, migrän, yrsel, andnings- och matsmältningsbesvär, premenstruella smärtor, sträckningar, muskel- och ledvärk, tennisarmbåge, idrottsskador, förslitningsskador och stress.

Osteopati och träning – Behandlingar & Priser

Privat

  • Osteopatibehandling 750 kr
  • Optimum/träningsprogram (5 tim vid 4 tillfällen) 5295 kr
  • PT – timme 995 kr
  • Antistresskonsultation – 1250 kr/tim

Företag

Här skräddarsyr vi avtal. 

Kontakta Lasse för kostnadsförslag

Kontakt

Lasse Hagelskytt

Hällingsjövägen 255

434 97 Kungsbacka

 0733226325 

lasse@gowellbeing.se